Gus Maussen On-site Storytelling & Podcasts

Audioproducties voor musea, historische gebouwen en culturele instellingen.
Gericht kijken, gedoseerd vertellen: een optimale beleving, een unieke ervaring.

Mijn naam is Gus Maussen (1968). Na mijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en een aantal jaren in dit vakgebied werkzaam te zijn geweest kreeg ik in 2004 de bijzondere kans om voor het Van Gogh Museum het Vrijdagavondprogramma op te zetten, een wekelijks cultureel programma dat tot op de dag van vandaag succesvol is.

Als 'buitenstaander' kreeg ik de opdracht om met een frisse blik naar het actuele museumaanbod te kijken en een brug te slaan tussen de wereld van de conservatoren en het grote publiek. Met als doelstelling om meer Nederlandse bezoekers van het kunstaanbod te laten kennisnemen en genieten. Het programma-format heb ik vormgegeven en ik zorgde voor de wekelijkse programmering en de organisatie. Vele tientallen prominente kunstenaars en kunstexperts heb ik als gasten mogen verwelkomen, evenals veel gerenommeerde muzikanten ter opluistering van het programma.

In diezelfde periode werkte ik ook als programmamaker, redacteur en presentator bij de stadsomroep AmsterdamFM. Deze combinatie van 'museum en radio' bracht mij eind 2006 bij Antenna International, 's werelds grootste producent van audio- en multimediatours voor de culturele sector. Daar kreeg ik de verantwoordelijkheid over alle Benelux-producties en werkte ik mee aan de Nederlandstalige producties voor musea over de hele wereld. Ook bij Antenna was het mijn taak om een brug te slaan tussen de (overvloed aan) gedegen kennis van de culturele instellingen en het grote publiek; publiek dat verrast, verrijkt en geraakt wil worden.

In 2013 heb ik de stap gemaakt om als zelfstandige te gaan werken en mijn expertise op het gebied van audiotours als freelancer aan te bieden. Het geeft mij de mogelijkheid om mijn opdrachtgevers slagvaardig en breed van dienst te kunnen zijn: van het redigeren van een audio-script en het regisseren van een opname tot het aannemen van een complete meertalige productie.

Elke keer weer is het voor mij een feest om me te mogen verdiepen in een prachtige collectie of historisch gebouw en om alle bijzondere feiten en verhalen op een effectieve manier te delen met een groot en divers publiek.

Sinds 2014 ben ik Premium Content Partner van Guide ID, producent en leverancier van de Podcatcher.

-

Voor een meer uitgebreid overzicht van mijn loopbaan, zie ook mijn LinkedIn profiel.